Úvěrový rekord stavebního spoření v České republice: Za jediný měsíc poskytla ČMSS na bydlení více než 3,1 miliardy korun.

Prvnímu čtvrtletí dominuje obrovský zájem o stavební spoření a úvěry od Lišky

Praha, 9. dubna 2008

První čtvrtletí završila Českomoravská stavební spořitelna jedinečným úvěrovým rekordem, který potvrzuje její vedoucí pozici na trhu a současně dokumentuje velké přednosti stavebního spoření pro financování bydlení. Vynikající bilance představují také nové smlouvy o stavebním spoření za první tři měsíce roku s téměř sedmdesátiprocentním meziročním nárůstem cílové částky.

Financování bytových potřeb

Objem poskytnutých úvěrů za měsíc březen 2008 překročil třímiliardovou hranici. Tímto výkonem si připsala ČMSS další prvenství. Žádná z ostatních tuzemských stavebních spořitelen se k takovému výkonu dosud ani nepřiblížila. Březnové úvěry v objemu větším než 3,1 miliardy korun představují nový rekord ČMSS i celého oboru stavebního spoření v České republice. Velikost výkonu stvrzuje meziroční nárůst 540 milionů korun a současně i meziměsíční nárůst téměř 500 milionů korun. „Potvrzuje se tak, že v České republice jsou úvěry ze stavebního spoření neporazitelné. Úroková hladina na trhu v minulých měsících vzrostla, ale na úrok úvěrů ze stavebního spoření to nemělo žádný vliv. A mnoho našich klientů uzavírá smlouvy o stavebním spoření právě proto, aby si již teď na mnoho let dopředu zajistili výhodný úvěrový produkt,“ uvádí k rostoucímu zájmu o úvěry člen představenstva ČMSS Manfred Koller.

Čtvrtletním výsledkům úvěrového obchodu vévodí jejich celkový objem 7,7 miliardy korun a současně i velikost meziročního nárůstu, který dosahuje bezmála částky 2 miliard korun, tj. 33,5 procenta. V přepočtu na denní výkonnost získávají lidé od Lišky na své bytové potřeby od počátku roku denně více než 84 milionů korun. V týdenním vyjádření se objem poskytnutých úvěrů těsně dotýká částky 590 milionů korun. „Otevírá se před námi zcela nové obchodní pole, přeúvěrování. I v této oblasti zaznamenáváme každý den nové rekordy. Mnoho klientů hypotečních bank přechází k nám. A to je i odpověď, proč tak významným způsobem roste výše poskytovaných úvěrů. Trh přeúvěrování odhadujeme na 140 miliard korun a říkám zcela otevřeně, že z této částky chceme získat velký podíl,“ poznamenává Manfred Koller.

Stavební spoření

Také čtvrtletní bilance nově uzavřených smluv a zvýšení cílových částek je jedinečná. Celková cílová částka za tři měsíců tohoto roku činí 36,6 miliardy korun. Oproti stejnému období loňského roku to znamená nárůst o téměř 15 miliard korun, tj. 68 procent. A zájem o stavební spoření dokládá i téměř dvacetiprocentní meziroční nárůst počtu uzavřených smluv. „Zkušenosti z Ameriky ukazují, že v současné situaci je více než výhodné uzavřít produkt s garantovaným pevným úrokem, který se nemění až do poslední splátky úvěru. V takovém případě je klient naprosto nezávislý na výkyvech úroků na kapitálovém trhu,“ zdůrazňuje Manfred Koller.

Z obchodních výsledků ČMSS za leden až březen 2008

Počet poskytnutých úvěrů na bydlení 15 958