Úvěrový obchod ČMSS je na krok od nového celoročního rekordu

Za tři čtvrtletí poskytla ČMSS úvěry na bydlení v rekordní částce 26,5 miliardy korun
Cílová částka uzavřených smluv překročila hranici 100 miliard korun

Praha, 15. října 2008

Obchodní výsledky Českomoravské stavební spořitelny drží i po devíti měsících výrazně růstové tempo. Celková cílová částka uzavřených smluv vykazuje meziroční nárůst větší než 33,5 miliard korun. Objem poskytnutých úvěrů meziročně vzrostl o více než 4,9 miliardy korun. Dosažené výsledky potvrzují celoroční směřování ČMSS k novému ročnímu rekordu a s tím i její vedoucí pozici na trhu. Liška je v České republice největším poskytovatelem úvěrů na bydlení.

Rekordní rok úvěrového obchodování

Za devět měsíců tohoto roku poskytla ČMSS téměř 52,5 tisíce překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření. Jejich celkový objem dosáhl částky 26,5 miliardy korun. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 22,9 procenta.
Drtivou většinu roku přitom měsíční obchodní výsledky ČMSS překračují třímiliardovou částku. Na srpnový rekordní měsíční výsledek navázala v září úvěry na bydlení v objemu opět vyšším než 3 miliardy korun.
Podle kvalifikovaných odhadů dosahuje tržní podíl ČMSS v objemu poskytnutých úvěrů za devět měsíců tohoto roku cca 46 procent.
„Zaznamenáváme absolutní rekordy v úvěrovém obchodu. Stále více klientů si totiž uvědomuje, že úvěry ze stavebního spoření jsou opravdu bezpečné, mají garantované úrokové sazby, jasné měsíční splátky až do úplného splacení úvěru, jsou nezávislé na tržních úrocích,“ poznamenává k vývoji na trhu financování bydlení člen představenstva ČMSS Manfred Koller.

Dynamický růst cílové čásky uzavíraných smluv

Za devět měsíců tohoto roku uzavřela ČMSS více než 260 tisíc nových smluv včetně zvýšení cílové částky. Růst zájmu o uzavření smlouvy dokumentuje i meziroční nárůst počtu, který činí 15,5 procenta.
Cílová částka uzavřených smluv překročila stomiliardovou hranici, dosahuje tak výše 101,6 miliardy korun. V meziročním srovnání to znamená nárůst bezmála o 50 procent.
Průměrná cílová částka smluv uzavřených za tři čtvrtletí tohoto roku přitom již překonala hranici 390 tisíc korun a v meziročním srovnání vzrostla o 29,3 procenta. V měsíci záři dokonce překročila hranici 400 tisíc korun.
„Právě na stavebním spoření je vidět, že tento systém je na vývoji, jaký představuje současná finanční krize, zcela nezávislý. Naši klienti, kteří si dnes uzavřou smlouvu o stavebním spoření, v tomtéž okamžiku přesně vědí, že si za deset nebo patnáct let mohou vzít úvěr ze stavebního spoření s roční úrokovou sazbou 3,7 procenta,“ zdůrazňuje Manfred Koller.

Zájem o doplňkové produkty z nabídky ČMSS stále roste

Penzijní připojištění, podílové fondy, rizikové životní pojištění, spotřebitelské úvěry a běžný účet jsou standardní součástí produktové nabídky ČMSS. I v této oblasti se prezentují finanční poradci ČMSS skvělou výkonností. Počet v lednu až v září zprostředkovaných smluv překročil 111 tisíc kusů. V meziročním srovnání to znamená nárůst o více než 17 procent.

Z obchodních výsledků ČMSS za leden až září 2008

Počet poskytnutých úvěrů na bydlení 52 483
Objem poskytnutých úvěrů na bydlení 26,5 miliardy korun
- meziroční nárůst 22,9 %