Zapojení stavebního spoření do penzijního systému by podstatně zvýšilo jeho stabilitu Většinu Čechů preferuje v zabezpečení na stáří penzijní připojištění a stavební spoření

Praha, 20. ledna 2011 – Aktuální studie společnosti NextFinance Penzijní systém a jeho srovnání se stavebním spořením uvádí, že efektivním čtvrtým pilířem reformovaného penzijního systému by mohlo být stavební spoření. Studii ve čtvrtek 20. ledna 2011 v rámci tiskové konference Českomoravské stavební spořitelny prezentoval pro média její autor, hlavní ekonom společnosti NextFinance Ing. Vladimír Pikora, Ph.D.

K připravované reformě důchodového systému studie konstatuje, že v ideální podobě reforma neexistuje. Kdyby tomu tak bylo, celý svět by prošel důchodovou reformou ve stejném stylu. Každé řešení má totiž své plusy a minusy. A ty jsou v každé fázi hospodářského a demografického vývoje odlišné. Systém tak není v čase neustále stejně výhodný nebo nevýhodný.

Se stavebním spořením jako čtvrtým pilířem penzijního systému by byl systém stabilnější. Rizika pro ekonomiku, pro střadatele i pro veřejné finance by byla více diverzifikovaná a náklady na přechod ze stávajícího systému by nebyly vyšší. Čtvrtý pilíř by pro stát představoval zcela odlišné nároky než druhý pilíř, s nímž jsou spojeny ohromné transformační náklady.

Stavební spořitelny by se mohly do penzijního systému zapojit třemi způsoby a u všech těchto podob spoření na stáří, jak zdůrazňuje studie NextFinance, by samozřejmě bylo logické, aby je stát podporoval.

• Spořit by si lidé mohli tak, jak byli zvyklí. Na konci spoření by vložili celou částku do jiného produktu finančních trhů jako vklad.
  • Stavební spoření by lidé využívali k pořízení vlastní nemovitosti, v níž by sami bydleli. Odstranilo by se tak riziko, že by neměli jako důchodci na nájem, přičemž k zabezpečení v důchodu by jim stačily prostředky získané z jiných pilířů penzijního systému.
  • Produkt stavebního spoření by byl pozměněn. Prodloužila by se spořicí fáze a po jejím ukončení by klient dostával po určité období anuitu, která by byla čerpána z naspořených prostředků. Během této výplatní fáze by přitom byly zbývající naspořené prostředky dále zhodnocovány jako ve spořicí fázi.

Skutečnost, že již dnes využívají lidé stavební spoření ve velké míře jako spoření na stáří, potvrzují sami klienti v komunikaci s finančními poradci Českomoravské stavební spořitelny a obdobně to dokládají závěry výzkumu Zajištění na stáří, který v loňském roce realizovala agentura AVVM. Podle zjištění uvedeného výzkumu za nejvýhodnější nástroj zabezpečení na stáří pokládá stavební spoření 58 % jeho účastníků.

Preferované způsoby zajištění na stáří
Pramen: výzkum AVVM, květen 2010, N = 582

Graf zajištění na stáří