Atraktivita stavebního spoření dále roste, třetina lidí jej považuje za zajímavé

Praha, 26. července 2016 Více než třetina respondentů považuje v současné době za zajímavé uzavřít si stavební spoření. Zájem o stavební spoření tak opět vzrostl, především díky zhodnocení, které je mezi zajištěnými produkty nejvyšší na trhu.

Podle aktuálního průzkumu společnosti IBRS pro Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS) považuje 35 % obyvatel České republiky stavební spoření za zajímavý produkt. „Data potvrzují oživení zájmu o stavební spoření, klienti se přesvědčili, že mezi zajištěnými produkty nenajdou vhodnější zhodnocení svých úspor,“ uvádí místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Zatímco v aktuálním průzkumu je stavební spoření zajímavé pro 35 % respondentů, v loňském roce na stejnou otázku odpovědělo pozitivně jen 28 % dotázaných a např. na konci roku 2011 (těsně před přijetím zákonných úprav) označilo stavební spoření za zajímavý produkt jen 19 % dotázaných. „Důvěra ve stavební spoření opět roste, potvrzují to i naše prodejní čísla. Za první pololetí jsme uzavřeli přes 117 tisíc nových smluv, což je meziročně o 20 procent více,“ dodal Manfred Koller.

Z průzkumu dále vyplynulo, že stavební spoření je nejvíce zajímavé pro respondenty ve věku 30 až 49 let s průměrnými příjmy.  Za největší lákadla systému považují výhodný spořicí úrok, státní podporu a možnost zajímavých úvěrů na bydlení. „Pro konzervativního klienta hledajícího jistotu znamená stavební spoření bezpečný přístav, zvláště v době kolísavých finančních a akciových trhů. I po letních změnách klientům umožníme dosáhnout výnosu až 3,2 %, což je mezi zajištěnými produkty jednoznačně nejvíce,“ uzavřel Manfred Koller.

IBRS průzkum uskutečnila na vzorku 1000 respondentů ve 2. čtvrtletí letošního roku.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS více než 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).