Atraktivita stavebního spoření je nejvyšší od roku 2011

Praha, 20. června 2018 Stavební spoření láká stále více klientů. Silně rostoucí prodeje doprovází i pozitivní očekávání zájemců, atraktivita sektoru je tak nejvyšší za posledních 7 let. Zájem o stavebko se zvyšuje především mezi mladou generací do 29 let, vyplývá za aktuálního průzkumu ČMSS. Mladí lidé si uvědomují, že pořízení vlastního bydlení nebude tak jednoduché jako doposud.

Atraktivita stavebního spoření je nejvyšší za posledních 7 let, vyplývá z pravidelného průzkumu agentury IBRS pro Českomoravskou stavební spořitelnu. Stavební spoření je v tuto chvíli atraktivní pro 40 % dotázaných. „Stejnou otázku klademe klientům od roku 2011, ještě nikdy po dobu měření nebyla atraktivita tak vysoko. Vidíme přitom především rostoucí zájem mladých klientů o stavební spoření,“ uvedl k průzkumu místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.

Za atraktivní produkt označilo stavební spoření 40 % respondentů. Ještě před třemi lety podobně odpovědělo jen 31 % dotázaných a při vzniku průzkumu v roce 2011 to bylo jen 19 % odpovědí.

„Klienti za největší výhody považují především úrokovou sazbu, státní podporu a možnost budoucího výhodného úvěru. S omezením 100% hypoték do budoucna poroste potřeba mít na pořízení bydlení naspořeny vlastní peníze. Zároveň se zvyšujícími se sazbami ale roste i význam garance budoucí úrokové sazby úvěru,“ zmínil hlavní výhody Jochen Maier.

Z průzkumu dále vyplynulo, že stavební spoření je zajímavé především pro klienty do 29 let a pro respondenty s vysokoškolským vzděláním. Naopak méně zajímavé je pro lidi v předdůchodovém věku. „Mladí lidé se chovají zodpovědně, uvědomují si, že pořízení vlastního bydlení nebude tak jednoduché jako bylo doposud. A chtějí být na tuto situaci připraveni,“ vysvětlil Jochen Maier.

Pro 71 % dotázaných má stavební spoření v České republice budoucnost, to je o 7 procentních bodů více než v minulém průzkumu na podzim loňského roku.

Lepší vnímání stavebního spoření se odráží i ve zvýšených prodejích. ČMSS jako největší domácí stavební spořitelna od počátku roku do konce května uzavřela přes 82 tisíc nových smluv, meziročně to představuje nárůst o více než 50 %. „Počítáme s tím, že za celý rok vzrosteme minimálně o 20 % a dále tak posílíme náš tržní podíl,“ uzavřel Jochen Maier.

Průzkum uskutečnila agentura IBRS v květnu letošního roku na 1000 respondentech z celé České republiky.

Kontakt: Tomáš Kofroň, vedoucí komunikace a tiskový mluvčí ČMSS, Vinohradská 3218/169, 100 17 Praha 10, e-mail: tomas_kofron@cmss.cz, tel.: +420 225 222 106

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 7,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS zhruba 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).