Češi rádi bydlí ve vlastním, byty jsou ale malé a zastaralé

Praha, 17. října 2017 Obyvatelé České republiky bydlí více ve vlastních bytech či domech, naopak na západ od českých hranic je více rozvinuté nájemní bydlení. České domácností mají přitom v průměru menší bydlení než je tomu běžné v Evropské unii. Velkým tématem pro české domácnosti zůstávají rekonstrukce, polovina z nich chce své bydlení vylepšovat.

Česká republika patří mezi země s nejmenším podílem nájemního bydlení v Evropě. Podle statistik Eurostatu bydlí v nájmu 21 % českých domácností. Průměr zemí Evropské unie přitom činí 30 %, vůbec největší podíl nájemního bydlení je v Rakousku či Německu, kde v nájmu bydlí téměř polovina obyvatel. Vyšší podíl nájemního bydlení je přitom tradičně v zemích západní Evropy, naopak nejméně bydlí v nájmu lidé na východ od českých hranic. Vůbec nejmenší podíl nájemního bydlení je na Slovensku, v Litvě a Chorvatsku (okolo 10 %).

„Češi rádi bydlí ve vlastním. Jejich byty jsou ale často menší než je standard v Evropě a obecně je český bytový fond velmi zastaralý. Lidé si to uvědomují a chtějí bydlet lépe. Z našich průzkumů víme, že zhruba polovina českých domácností chystá v nejbližších letech rekonstrukci svého bydlení,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Vladimír Staňura.

Zájem o rekonstrukce bydlení roste. Zatímco před dvěma lety v pravidelném průzkumu ČMSS chystalo rekonstrukci svého bydlení 35 % domácností, letos už je to polovina. „To jsou zhruba dva miliony domácností, které chtějí své bydlení vylepšit. Dvě třetiny z nich přitom zvládnou rekonstrukci ze svých úspor. Pokud se rozhodnou pro úvěr, nejčastěji volí půjčku od stavební spořitelny, dodal Vladimír Staňura.

České bydlení je starší a přitom také menší, než je standard v Evropské unii. Průměrná velikost bytu v České republice dosahuje 78 m2, zatímco průměr Evropské unie je 96 m2. Největší byty využívají obyvatelé Kypru (141 m2), Lucemburska (131 m2) a Belgie (124 m2). Naopak v nejmenších bytech žijí lidé v Rumunsku (45 m2), Litvě (62 m2) a Lotyšsku (63 m2). S velikostí svého bytu v ČR je přitom nespokojeno jen zhruba 6 % domácností, tzn., že pro téměř 300 tisíc domácností je jejich byt malý.

Právě silná potřeba rekonstrukcí a modernizací přispívá k rostoucímu zájmu o úvěry ze stavebního spoření. Ty jsou pro klienty vhodnou volbou na rekonstrukce a modernizace – není nutná zástava nemovitosti, úrokové sazby jsou zároveň výrazně nižší než u spotřebitelských úvěrů. Zajištěný úvěr ze stavebního spoření lze získat se sazbami obdobnými jako u hypoték, sazby nezajištěných úvěrů začínají pod 4 procenty. Stavební spořitelny proto zaznamenávají nárůst zájmu o úvěry, v prvních třech čtvrtletích poskytly úvěry za 44 miliard korun, což je o čtvrtinu více než loni.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS zhruba 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).