ČMSS do září zvýšila zisk na 922 milionů korun

Praha, 23. listopadu 2015 Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) v prvních devíti měsících letošního roku mírně zvýšila zisk. Za nárůstem zisku je mj. růst zájmu o poskytnuté úvěry. ČMSS v letošním roce překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů.

V prvních devíti měsících letošního roku vykázala Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) čistý zisk ve výši 922 milionů, což oproti předchozím 904 milionům představuje nárůst o dvě procenta. ČMSS do září uzavřela více než 135 tisíc nových spořicích smluv a poskytla
téměř 23 tisíc nových úvěrů. „Stavební spoření zůstává pro klienty velmi atraktivní v oblasti vkladů i úvěrů. Mezi zajištěnými produkty nabízíme nejlepší zhodnocení úspor na trhu, u úvěrů jsou pak nejnižší úrokové sazby v historii,“ komentoval aktuální dění předseda představenstva ČMSS Vladimír Staňura.

„Letos se nám daří především v úvěrech, kde objem nově poskytnutých úvěrů meziročně vzrostl o necelých sedm procent,“ dodal Vladimír Staňura. Zájem o úvěry v letošním roce významně ovlivnily nízké úrokové sazby, na začátku roku se ČMSS stala první úvěrovou institucí, která překročila hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů. Ve 3. čtvrtletí podpořila ČMSS zájem
o úvěrové obchody akčním zvýhodněním, v současnosti je možné úvěry od ČMSS získat s úrokovou sazbou od 2,1 %.

Čisté úrokové příjmy meziročně vzrostly o 13 procent na 1,94 miliardy korun, naopak příjmy z poplatků klesly o 2 procenta na 487 milionů korun. ČMSS je největší domácí stavební spořitelnou, její celková aktiva ke konci září dosáhla 154,1 miliardy korun, celkově poskytnuté úvěry 118,5 miliardy Kč a objem vkladů 139,4 miliardy Kč.

TISKOVÁ ZPRÁVA KE STAŽENÍ (pdf)

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS více než 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).