ČMSS do září zvýšila zisk na 959 milionů korun

Praha, 21. listopadu 2016 Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) v prvních třech čtvrtletích letošního roku mírně zvýšila zisk na 959 milionů korun. Kromě stabilních obchodních výsledků k tomu přispěla i nižší tvorba opravných položek.

V prvních devíti měsících letošního roku vykázala Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) čistý zisk ve výši 959 milionů, což oproti předchozím 922 milionům představuje nárůst o čtyři procenta. ČMSS do září uzavřela více téměř 153 tisíc nových spořicích smluv a poskytla
více než 21,5 tisíce nových úvěrů. „Zájem o stavební spoření meziročně vzrostl o 13 procent především kvůli zajímavému zhodnocení, které po započtení státní podpory dosahuje 3,2 % ročně. Lidé se ke stavebnímu spoření vracejí, zjišťují totiž, že u žádného jiného bezpečného produktu nezískají podobný výnos,“ komentoval výsledky za první tři čtvrtletí předseda představenstva ČMSS Vladimír Staňura.

Po loňském růstu úvěrových obchodů se na podobných úrovních ČMSS pohybuje i v letošním roce, do konce října uzavřela přes 25 tisíc úvěrů, tj. stejně jako loni. „ V samotném říjnu jsme dokonce uzavřeli přes 3500 úvěrů za téměř 2,7 miliardy, což bylo nejvíc za posledních čtyř a půl roku,“ dodal Vladimír Staňura. Zájem o úvěry i nadále ovlivňují především nízké úrokové sazby.

Právě kvůli celkovému prostředí nízkých úrokových sazeb došlo k poklesu čistých úrokových příjmů o 5 procent na 1,85 miliardy korun, příjmy z poplatků se snížily rovněž o 5 procent na 465 milionů korun. K nárůstu zisku naopak přispěla nižší tvorba opravných položek, která dosáhla 172 milionů korun. Úvěrové portfolio ČMSS tak nadále zůstává velmi kvalitní s podílem klasifikovaných pohledávek pod dvěma procenty.

ČMSS je největší domácí stavební spořitelnou, její celková aktiva ke konci září dosáhla 148,3 miliardy korun, celkově poskytnuté úvěry 115 miliard Kč a objem vkladů 135,9 miliardy Kč.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS zhruba 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).