ČMSS letos poskytla o 20 % více úvěrů, lákají rekonstrukce

Praha, 10. července 2017 Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) do konce června zvýšila prodej úvěrů o více než 20 procent. Roste především zájem o malé úvěry na rekonstrukce a modernizace. Za nárůstem zájmu jsou výhodné úrokové sazby, navýšení maximální částky nezajištěných úvěrů i větší potřeba Čechů rekonstruovat. Stavební spořitelny by letos měly poskytnout nejvíce úvěrů od roku 2010.

Českomoravská stavební spořitelna v 1. pololetí poskytla úvěry v celkovém objemu 12,354 miliardy korun. Oproti stejnému období roku 2016 to představuje nárůst o 20,8 procenta. „Obyvatelé České republiky propadli rekonstrukcím. Chtějí bydlet výrazně lépe a moderněji, proto posilujeme pozici především mezi malými úvěry do 1 milionu,“ vysvětlil pololetní nárůst místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Do konce června tak ČMSS poskytla 15 220 úvěrů a průměrná výše úvěru tak přesahuje 800 tisíc korun. „Český bytový fond nepatří k nejmodernějším v Evropě, navíc jsou české byty v průměru menší, než je tomu v Evropské unii. Češi proto chtějí své bydlení vylepšovat, modernizovat chce polovina domácností. Pokud přitom sáhnou po úvěru, tak míří logicky nejdříve do stavební spořitelny,“ dodal Manfred Koller.

„Předpokládáme proto, že stavební spořitelny letos zvýší objem poskytnutých úvěrů o minimálně 10 procent a dosáhnou tak nejlepšího výsledku od roku 2010. ČMSS by přitom měla růst o něco rychleji než trh, dále tak posílíme naši tržní pozici,“ uzavřel Manfred Koller. Loni stavební spořitelny podle údajů ministerstva financí poskytly úvěry za 48 miliard korun.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS zhruba 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).