ČMSS úspěšně dokončila největší investici ve své historii

Praha, 17. března 2016 Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) v průběhu posledních dvou týdnů dokončila přechod na nový IT core systém. IT transformace, jejíž náklady dosáhly objemu více než jedné miliardy korun, byla největší investicí v historii firmy a umožní ČMSS rozvinout řadu projektů v oblasti digitalizace a modernizace.

Českomoravská stavební spořitelna v posledních dvou týdnech úspěšně přešla na nové IT transakční a bankovní systémy. Migrace ukončila téměř tříletý projekt budování nového systému, který s náklady přesahujícími miliardu korun představoval největší investici v historii firmy. „Liška chce být moderní finanční institucí, která umí flexibilně reagovat na potřeby klientů a umí jim nabídnout nejen kvalitní poradenskou síť, ale poskytnout služby i v online prostředí. Nový IT systém bude základním kamenem nejen v lepší znalosti klienta, ale umožní nám rovněž v budoucnu posunout se směrem k ještě větší digitalizaci a modernizaci,“ komentovala úspěšnou migraci členka představenstva zodpovědná za IT Věra Koubová.

Nový IT core systém tak umožní ČMSS mj. lépe spravovat data o klientech a díky tomu být s klientem v užším kontaktu a flexibilněji reagovat na jeho konkrétní potřeby. „Chceme být klientovi blíž a být pro něj nejen stavební spořitelnou, ale partnerem při řešení všech otázek spojených s bydlením,“ dodala Věra Koubová.

Rok 2016 i roky následující tak budou pro ČMSS roky digitalizace a modernizace. Prvním krokem bylo v letošním roce zasílání elektronických ročních výpisů, kdy první desítky tisíc klientů poprvé v historii získaly elektronický výpis. Liška bude v oblasti digitalizace velmi aktivní, bude např. rozšiřovat možnost elektronického bankovnictví. „Nový transakční systém spolu s novým CRM je základem a prvním krokem, který nám umožní postupné zavádění novinek v oblasti digitalizace a modernizace. Nyní se mj. můžeme zaměřit na zavádění biometrických podpisů, spuštění elektronického skladu dokumentů, cílem je i větší flexibilita a rychlost při schvalování úvěrů. Výrazně se tak zkrátí doba potřebná ke schválení úvěru,“ uvedla Věra Koubová.

Práce na novém systému zahájila ČMSS v roce 2013, hlavním bankovním systémem se stal software StarBuild od společnosti Asseco. „Do projektu byly zapojeny stovky zaměstnanců ČMSS, kterým za úspěšnou implementaci patří velký dík,“ uzavřela Věra Koubová.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS více než 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).