ČMSS v říjnu půjčila nejvíce peněz za poslední 4 roky

Praha, 7. listopadu 2016 Zájem o úvěry od Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) po letním vylepšení produktové nabídky výrazně vzrostl. V říjnu poskytla ČMSS více než 3,5 tisíce úvěrů v objemu téměř 2,7 miliardy korun, což byl nejlepší výsledek od května 2012. ČMSS v létě mj. snížila úrokové sazby či zvýšila nezajištěnou výši úvěru až na 900 tisíc korun.

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) zaznamenala v říjnu nejsilnější měsíční prodeje od května 2012, tedy za posledních téměř 4,5 roku. ČMSS svým klientům poskytla 3519 úvěrů na bydlení v objemu téměř 2,7 miliardy korun. To je skoro o 30 % více než v září, v meziročním srovnání dokonce počet poskytnutých úvěrů vzrostl o více než 50 %. „Za nárůstem lze hledat především letní vylepšení našich úvěrů, kdy jsme snížili úrokové sazby, zvýšili výši nezajištěného úvěru až na 900 tisíc korun a připravili speciální nabídku úvěrů na refinancování,“ komentoval říjnové prodeje místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Úvěry od stavebních spořitelen míří stále častěji na rekonstrukce a modernizace. Pro tyto účely lze využít úvěrů bez nutnosti zástavy nemovitosti, které ČMSS v současné době nabízí od 3,6 %, to je zhruba 3x levněji než je průměrná úroková sazba spotřebitelského úvěru.„Klienti tyto výhody vnímají, zhruba 60 procent našich meziúvěrů jde v letošním roce na rekonstrukce bydlení. Češi přitom budou chtít rekonstruovat i nadále, zhruba polovina populace chce své bydlení vylepšit,“ dodal Manfred Koller.

Z nedávného výzkumu společnosti IBRS vyplývá, že téměř polovina respondentů (45 %) plánuje svůj byt či dům rekonstruovat. Nejčastěji zvládnou rekonstrukci ze svých úspor, pokud však hledají úvěr, první volbou je úvěr od stavební spořitelny.

V rámci letních změn ČMSS zvýhodnila nezajištěné úvěry, kde úroková sazba a další podmínky meziúvěrů nově více odrážejí dlouhodobý vztah s klientem a sazby tak začínají na 3,6 %. Čím více a déle klient spoří, tím výhodnější podmínky získá – bude mít lepší úrokovou sazbu, nižší poplatek za zpracování meziúvěru nebo bude moci čerpat vyšší nezajištěnou částku. Novinkou je i zvýšení maximální částky nezajištěného úvěru až na 900 tisíc korun z dosavadních 500 tisíc Kč, u zajištěných úvěrů pak speciální úvěr na refinancování se sazbou 1,7 %.

Celkově ČMSS v letošním roce poskytla více než 25 tisíc úvěrů v objemu 18,8 miliardy korun.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS zhruba 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).