ČMSS v roce 2015: výrazné posílení tržního podílu ve spoření a nárůst úvěrování na 24 miliard korun

Praha, 26. ledna 2016 Českomoravská stavební spořitelna loni zvýšila objem poskytnutých úvěrů o 7 procent. Silný rok zaznamenala i v oblasti nových smluv, kde dále navýšila svůj tržní podíl a zaznamenala růst průměrné cílové částky. V letošním roce počítá ČMSS s mírným růstem v oblasti vkladů i úvěrů.

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) v roce 2015 dále potvrdila svou pozici největší domácí stavební spořitelny a výrazně navýšila svůj tržní podíl. „U nových smluv o stavebním spoření jsme přesáhli hranici 40% tržního podílu, což je nejlepší výsledek za poslední čtyři roky. Podle výše cílové částky náš tržní podíl vzrostl dokonce na 50 %,“ komentoval výsledky místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Manfred Koller.

V roce 2015 uzavřela ČMSS 185 tisíc nových smluv, což oproti loňskému roku představuje pokles o 19 procent. Vývoj počtu nových smluv v loňském roce negativně ovlivnilo několik mimořádných vlivů, např. rozhodování opatrovnických soudů o ukončení dětských smluv nebo silnější kampaně na podporu spoření v roce 2014. „Bez započítání těchto mimořádných vlivů by prodeje v roce 2015 byly lepší než o rok dříve,“ dodal Manfred Koller.

Loni jsme se ještě více zaměřili na úvěrování. Náš podíl rozpůjčovaných peněz vůči vkladům v tuto chvíli dosahuje 85 procent, což je suverénně nejvíce ze všech stavebních spořitelen,“ vysvětlil důvody poklesu Manfred Koller.

Průměrná částka cílové smlouvy v loňském roce vzrostla o 9 procent na 425 tisíc korun. Lidé si tak na stavební spoření odkládají více peněz, než bylo zvykem v minulosti. „Pro konzervativního klienta, který hledá stálý výnos, je stavební spoření stále nejvýhodnějším produktem, při optimální měsíční úložce dosáhne výnos klienta 3,5 % ročně,“ dodal Manfred Koller.

V úvěrové oblasti došlo k meziročnímu růstu, ČMSS poskytla v loňském roce úvěry za 24,3 miliardy korun. To představuje nárůst o 7 procent. „Za nárůstem úvěrování jsou především nízké úrokové sazby. Úvěry ze stavebního spoření jsou nyní historicky nejlevnější, předpokládáme, že na podobně nízkých úrovních zůstanou sazby i v letošním roce,“ prohlásil.

V roce 2016 počítá ČMSS s opětovným růstem v nově uzavřených smlouvách, růst by se měl pohybovat v řádu do 10 procent. U úvěrů je ambicí minimálně zopakovat loňský velmi úspěšný rok.  „Prostředí nízkých úrokových sazeb bude přetrvávat i v roce 2016. Úrokové sazby u úvěrů tak budou nadále velmi výhodné, mezi zabezpečenými spořicími produkty nebude mít stavební spoření ani v roce 2016 konkurenci,“ uzavřel Manfred Koller.

ČMSS je největší domácí stavební spořitelnou a jedinou úvěrovou institucí na českém trhu, která už poskytla přes milion úvěrů. Ke konci loňského roku měla ČMSS uzavřeno více než 1,3 milionu smluv o stavebním spoření a přes 315 tisíc aktuálně platných úvěrových smluv.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS více než 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).