Jak si spořit na stáří? Dlouhodobě a pravidelně

Praha, 7. 5. 2015 – Dle průzkumu IBRS zpracovaném pro Českomoravskou stavební spořitelnu v listopadu 2014 považuje 37 % respondentů stavební spoření za vhodný produkt na spoření na stáří.

Stát dává již několik let jasný vzkaz: Státní důchody nám brzy nebudou stačit, každý se musí postarat sám o sebe. Pokud alespoň nějakou část svých příjmů můžete odkládat, měli byste to dělat pravidelně a hned.  Na stáří je nutné začít spořit co nejdříve alespoň malé částky. V zahraničí lidé začínají spořit na penzi s nástupem do prvního zaměstnání. Na rozdíl například od Rakušanů začínají Češi odkládat své prostředky na důchod až ve středním věku a zdaleka ne všichni.

3 nejužívanější formy zajištění na stáří

Pokud začínáte spořit již v mladém věku, je optimální odkládat minimálně 10 % z čistého příjmu. Čím později začnete, měli byste odkládat více. Ideálními produkty jsou penzijní spoření a stavební spoření. A to především kvůli bezpečnosti a státní podpoře. Stavební spoření ale nabízí oproti penzijnímu spoření a důchodovému spoření další benefit. Je samozřejmě jedním z nástrojů slušného zhodnocení finančních prostředků, ale také možností jednoho z nejdostupnějších úvěrů na bytové potřeby. Vladimír Staňura, předseda Asociace českých stavebních spořitelen, k tomu říká: „Co je pro člověka důležitější – když má nějaké přilepšení k důchodu, nebo vlastní střechu nad hlavou? Dobrý důchod je samozřejmě taky důležitý, ale v diskuzích o zajišťování na stáří se zapomíná, že základem by mělo být vlastní bydlení.“