Letní novinky v ČMSS: odměna 1000 Kč i větší flexibilita

Praha, 29. června 2017 Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) bude ve 3. čtvrtletí odměňovat klienty včetně dětí a mladých do 26 let prémií 1000 Kč za uzavření smlouvy o stavebním spoření. Stavební spoření také bude více flexibilní, bude jej možné bez sankcí ukončit již po třech letech.

ČMSS bude od 1. července odměňovat klienty včetně dětí a mladých prémií až 1000 Kč za uzavření smlouvy o stavebním spoření. Odměna představuje slevu 50 % z poplatku za uzavření smlouvy, max. do výše 1000 Kč.

ČMSS zároveň chce umožnit větší flexibilitu a likviditu stavebního spoření, proto nově nebude účtovat poplatek za předčasné ukončení smlouvy při době spoření alespoň tři roky. Tento poplatek doposud činil 0,5 % z cílové částky, klienti tak ušetří až několik tisíc korun.

„Stavební spoření má smysl především ve střednědobém horizontu minimálně šesti let. Význam stavebního spoření navíc nyní poroste s tím, jak nebude možné financovat investice do bydlení pouze úvěrem. Nicméně z našich průzkumů vyplývá, že především klienti v předdůchodovém věku chtějí mít možnost bezplatně spoření ukončit v případě, že potřebují peníze využít dříve,“ vysvětlil změnu místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Stavební spoření patří mezi produkty s nejvyšším bezpečným a zajištěným výnosem. Klienti ČMSS mají možnost získat po započtení státní podpory i všech poplatků roční výnos 3,2 %. Mezi zajištěnými produkty je stavební spoření jediným, který přináší výnos nad inflaci. Ostatní spořicí produkty (spořicí účty, termínované vklady, státní dluhopisy) loni inflaci neporazily, stejně jako velká část fondů v doplňkovém penzijním spoření.

Stavební spoření potvrzuje svou pověst stabilního přístavu dlouhodobě. Reálný výnos stavebního spoření po započtení inflace se za 23 let existence systému nejčastěji pohyboval mezi 1,5 až 4 % ročně.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS zhruba 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).