Populární Liška je symbolem stavebního spoření již 40 let

Praha, 16. prosince 2015 Postavička Lišky doprovázející stavební spoření v Německu a od 90. let i v České republice letos slaví čtyřicátiny.

Českomoravskou stavební spořitelnu doprovází od počátku její činnosti v České republice v roce 1993 populární postavička Lišky. Tohoto maskota si vybral akcionář ČMSS, německá Bausparkasse Schwäbisch Hall AG. Liška se v reklamách v Německu objevila poprvé v roce 1975, letos tak slaví 40. narozeniny. „V Německu a později i v České republice je Liška jednoznačně spojována se stavebním spořením. Spontánní znalost tohoto symbolu přesahuje v obou zemích 90 %. Když se řekne ČMSS, našim klientům se okamžitě vybaví Liška,“ uvádí marketingová ředitelka ČMSS Vlaďka Dvořáková.

Původně měla Liška v Německu upozorňovat jen na možnost státní podpory. Za tímto účelem se na plakátech objevila jako vycpané zvíře s brýlemi a svazkem bankovek v tlamě. Pozitivní reakce klientů vedly k tomu, že Liška se následně jako televizní animovaná postavička stala stálým doplňkem veškeré komunikace Schwäbisch Hall.

Koncem 70. let se Liška poprvé rozdávala jako plyšová figurka účastníkům stavebního spoření – a dodnes je oblíbeným dárkem a žádaným sběratelským exponátem. V roce 1979 získala svou tvář s tehdy módními hranatými brýlemi a od roku 1985 je oblečena do džín a firemního trika (v Německu žlutého, v ČR bílého).

Liška se stala okamžitě velmi populární i v České republice, kde se objevovala v prvních televizních spotech spolu s nápěvkem lidové písně „Běží liška k Táboru“. V Německu má Liška i vlastní blog, kde se věnuje tématům spojeným se životem, výstavbou, bydlením a modernizací. „Úspěch Lišky se prolíná i do klientské komunikace v České republice. Náš klientský magazín se jmenuje jednoduše Liška, internetové bankovnictví nabízíme pod názvem MojeLiška a klienti mohou využít věrnostní program a webové stránky www.ziskejteulisky.cz,“ uzavřela Vlaďka Dvořáková.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS více než 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).