Sazby úvěrů od stavebních spořitelen pokořily další historické minimum

Praha, 5. prosince 2016 Úvěry ze stavebního spoření pokořily podle dat České národní banky další historické minimum. Průměrná úroková sazba nově poskytnutých úvěrů dosáhla v říjnu 3,83 %, což je nejnižší úroveň v historii. ČMSS v posledních měsících uzavírá nejvíce úvěrů za posledních 5 let, v listopadu dosáhl objem téměř 3 miliard korun.

Zájem o úvěry ze stavebního spoření pokračuje. „V listopadu jsme uzavřeli úvěry za téměř tři miliardy korun. To je o 37 procent více než v listopadu loňského roku a nejlepší výsledek za posledních pět let,“ komentoval listopadové prodeje předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Vladimír Staňura. „Od léta zaznamenáváme každý měsíc silný nárůst úvěrů, pozitivní výhled máme i na příští rok,“ dodal.

Za tímto nárůstem jsou mj. nízké úrokové sazby, které na podzim dále klesly a vytvořily nové historické minimum. Průměrná úroková sazba podle statistik ČNB dosáhla v říjnu 3,83 %, což je nejnižší hodnota od zavedení sledování úrokových sazeb. Pod 4 % klesly sazby poprvé loni v létě. Nejnižší možné sazby u úvěrů zajištěných nemovitostí jsou ještě výrazně nižší, např. ČMSS nabízí nejnižší sazbu 1,7 %.

"Výhoda levných úvěrů od stavebních spořitelen získává další význam v okamžiku, kdy začnou zdražovat hypotéky. U úvěru ze stavebního spoření totiž klient zná úrokovou sazbu budoucího úvěru už při podpisu spořicí smlouvy. Ví tak, za jakých podmínek bude moci čerpat úvěr i po roce 2020,“ dodal Vladimír Staňura.

Úvěry ze stavebního spoření jsou vhodným produktem především na rekonstrukce a modernizace, kde hrají nezastupitelnou roli. „Český bytový fond je zastaralý, polovina domácností chce své bydlení v blízké době vylepšovat. A právě zde je silná pozice stavebních spořitelen. Na novou kuchyň nebo koupelnu nemá smysl brát si hypotéku a částka z průměrného spotřebitelského úvěru nestačí, sazby spotřebitelských úvěrů jsou navíc výrazně vyšší,“ uzavřel Vladimír Staňura.

Pro srovnání, zatímco podle statistik ČNB dosáhla průměrná výše úrokové sazby u nových úvěrů ze stavebního spoření v říjnu 3,83 %, průměrná výše spotřebitelských úvěrů dosáhla 10,41 %.

Pozn.: Statistiky ČNB nezahrnují všechny úvěry ze stavebního spoření, poskytují ale dostatečný orientační nástroj pro srovnání a vyhodnocení trendu vývoje.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS více než 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).