Stavebko čeká úspěšný rok, poroste zájem o spoření i úvěry

Praha, 21. listopadu 2017 Zájem o stavební spoření i úvěry v roce 2018 výrazně poroste. Zájmu o spoření budou kromě výhodných spořicích sazeb nahrávat i rostoucí atraktivita sektoru a pomalu rostoucí úrokové sazby v ekonomice. Motorem pokračujícího růstu úvěrů pak budou rekonstrukce a modernizace. Stavební spořitelny by tak měly zvýšit prodej nových smluv o 15 %, mírnějším tempem poroste i zájem o úvěry, kde spořitelny vykáží nejlepší výsledek za posledních 8 let, vyplývá z prognózy ČMSS.

Stavební spořitelny v příštím roce uzavřou zhruba o 15 % více smluv než v roce 2017. „Atraktivita stavebního spoření je podle našich průzkumů nejvyšší za posledních sedm let. Stavební spořitelny nabízejí mezi bezpečnými produkty nejlepší zhodnocení. A v neposlední řadě nám nahrává i prostředí pozvolnou rostoucích sazeb v ekonomice,“ vysvětluje důvody očekávaného růstu předseda představenstva ČMSS Vladimír Staňura. Podle prognózy ČMSS by tak stavební spořitelny příští rok měly uzavřít minimálně 450 tisíc nových smluv.

V letošním roce získají stavební spořitelny zhruba 400 tisíc smluv.  „Už na začátku roku jsme počítali s oživením, které přichází v posledních měsících. V první polovině roku se všechny stavební spořitelny zaměřovaly téměř výhradně na úvěrové obchody. Nicméně naše prodeje spořicích smluv od srpna výrazně rostou a pozitivní je i výhled na zbytek roku,“ dodal Vladimír Staňura.

Právě zvýšená orientace stavebních spořitelen na úvěry vedla k silnému letošnímu nárůstu poskytnutých půjček. Celý trh by tak letos mohl dosáhnout zhruba na 55 miliard poskytnutých úvěrů, což bude představovat meziroční nárůst o zhruba 15 % a nejlepší výsledek za posledních 7 let. „S dalším růstem počítáme i pro rok 2018. Stavební spořitelny mají stále velký přebytek vkladů a tudíž prostor pro úvěrování. Potřeba českých domácností rekonstruovat své bydlení přitom nepoleví. Proto počítáme s tím, že trh i v roce 2018 vzroste a přesáhne hranici 60 miliard korun,“ dodal Vladimír Staňura.

Atraktivita stavebního spoření v posledních letech stále roste a aktuálně je nejvyšší od roku 2011, kdy došlo ke snížení státní podpory. Zároveň vzrostl podíl lidí, kteří si v nejbližším roce chtějí založit stavební spoření, vyplývá z průzkumu ČMSS.

„Pro 39 % populace České republiky je v současné době zajímavé uzavřít si stavební spoření. To je nejvyšší číslo od roku 2011, kdy došlo ke snížení státní podpory. Atraktivita stavebního spoření roste od roku 2015, kdy se podobně kladně vyjádřilo 28 % dotázaných, v roce 2011 stejně odpovědělo jen 19 % lidí,“ vysvětlil místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.

Oproti předchozím letům rovněž vzrostl podíl lidí, kteří si chtějí stavební spoření uzavřít v nejbližších 12 měsících. „Zájem uzavřít si stavební spoření v blízké budoucnosti vyjadřuje 9 % populace, tj. zhruba milion lidí. Je to dvojnásobek oproti době před dvěma až třemi lety,“ uzavřel Jochen Maier.

U úvěrů bude v příštím roce stavebním spořitelnám nahrávat především pokračující zájem o rekonstrukce. Podle průzkumu ČMSS chystá v nejbližších letech rekonstrukci zhruba polovina českých domácností.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS zhruba 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).