Stavební spoření táhne již 21 let

Praha, 31. října 2014 – Češi patří k nejspořivějším evropským národům. Více než ¾ někde spoří. Více než polovina nepravidelně, čtvrtina je pak schopná odkládat finance v pravidelných intervalech. Nejčastějším účelem je vytvoření finanční rezervy, hned poté následuje pořízení či vylepšení bydlení.

Situaci dokládá i struktura aktiv domácností. Největší položku tvoří netermínované bankovní vklady (34 %). Druhý největší podíl jsou vklady na stavebním spoření, které tvoří 16 procent aktiv. Hlavním důvodem, proč lidé ve stavebku drží peníze, je jistota, stabilní výnos a dobré úročení.

České domácnosti zůstávají konzervativní a preferují jistotu. Podíl aktiv uložených na spořících či běžných netermínovaných účtech proto konstantně roste. Jen u ČMSS v současné době spoří více než 1,4 milionu klientů. Láká je především dobrá úroková sazba. K 30. 9. 2014 evidujeme saldo vkladů ve výši 147,7 miliardy Kč.

Do stavebních spořitelen nechodí klienti pouze pro stavební spoření, hlavním motivem je ve většině případů možnost financovat bydlení pomocí úvěru. Stavební spořitelny poskytly od začátku svého působení na úvěrech a meziúvěrech téměř 680 miliard korun, každý druhý dům či byt tak byl pořízen za účasti stavebka. Lídr na trhu, Českomoravská stavební spořitelna, půjčila svým klientům z dané sumy téměř polovinu - více než 330 miliard.

Jednoznačně největší podíl na počtu úvěrů tvoří rekonstrukce a modernizace bydlení (44 procent), hned poté následuje nákup domu či bytu (31 %), třetí nejvyhledávanější investicí je pak pořízení nové nemovitosti (15 %), ostatní položky tvoří jiné investice (10 %).

Stáhnout tiskovou zprávu (PDF)