Studie ČMSS: Inflace (nejen) ze stavebního spoření ukrajuje stále méně

Praha, 22. března 2016 Reálný výnos stavebního spoření po započtení inflace se v dlouhodobém horizontu nejčastěji pohybuje mezi 1,5 až 4 % ročně. Za loňský rok dosáhl reálný výnos úspor v ČMSS 3,3 %. Přestože jsou tedy nominální úrokové sazby nižší než v minulosti, díky malé inflaci nedochází k výraznému reálnému poklesu zhodnocení úspor ve stavebním spoření. Stavební spoření naopak zůstává mezi zabezpečenými produkty nejvýhodnější.

Reálné zhodnocení vkladů po započítání inflace dosáhlo za celý loňský rok v Českomoravské stavební spořitelně 3,3 % (po započtení státní podpory i všech poplatků). „Přestože jsou nominální úrokové sazby i státní podpora nižší než v minulosti, díky téměř neexistující inflaci se vklady klientů reálně zhodnotily podobně jako v minulých letech,“ uvedl člen představenstva ČMSS Manfred Koller.

Reálný výnos stavebního spoření po započtení inflace se za 23 let existence systému nejčastěji pohyboval mezi 1,5 až 4 % ročně, průměrné zhodnocení dosáhlo zhruba 4 % ročně. Výjimku tvořily jen roky 1999 – 2003, kdy byl výnos výrazně vyšší kvůli poklesu inflace a zároveň udržení vysokého úročení. „Stavební spoření dlouhodobě potvrzuje pověst bezpečného přístavu. I v loňském roce jsme klientům dokázali nabídnout reálné zhodnocení úspor přes 3 %, což je v prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb velmi slušný výsledek,“ dodal Manfred Koller.

Stavební spoření tak po započtení inflace i nadále zůstává nejvýhodnějším zabezpečeným produktem a jeho loňské reálné zhodnocení bylo podobné jako např. v první polovině 90. let.

Výkonnost stavebního spoření vynikne především ve srovnání s ostatními bezpečnými produkty. Průměrné reálné zhodnocení bankovních vkladů bez běžných účtů dosáhlo v loňském roce jen 0,49 %. Výnos 5letých státních dluhopisů České republiky dosáhl v loňském roce jen 0,13 %, což po započtení inflace představuje reálné znehodnocení o cca 0,2 %. Stejným způsobem loni znehodnotily vklady uložené na běžných účtech.

Prezentace: Reálné zhodnocení úspor (PDF)

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS více než 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).