Úvěry ze stavebního spoření jsou historicky nejlevnější

Praha, 14. března 2016 Úvěry ze stavebního spoření jsou podle dat České národní banky na historicky nejnižších úrovních. I na počátku letošního roku pokračují v poklesu a v lednu dosáhla průměrná úroková sazba nově poskytnutých úvěrů 3,87 %, což je nejnižší úroveň v historii.

Zájem o úvěry ze stavebního spoření pokračuje. Přispívají k tomu i nízké úrokové sazby, které na počátku letošního roku dále poklesly a v lednu vytvořily nové historické minimum. Průměrná úroková sazba podle statistik ČNB dosáhla 3,87 %, což je nejnižší hodnota od zavedení sledování úrokových sazeb. Pod 4 % klesly sazby poprvé loni v létě, v lednu nejnižší hodnotu dále posunuly. Nejnižší možné sazby u úvěrů zajištěných nemovitostí jsou ještě výrazně nižší, např. ČMSS nabízí nejnižší sazbu 2,1 %.

„Podobně jako u hypoték, i úvěry ze stavebního spoření jsou historicky nejlevnější. To se odráží v nárůstu zájmu o úvěry, loni stavební spořitelny poskytly úvěry za 46 miliard korun, což byl nejlepší výsledek za poslední čtyři roky. V letošním roce se dá počítat s dalším nárůstem úvěrování,“ komentoval aktuální sazby předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Vladimír Staňura.

Úvěry ze stavebního spoření jsou vhodným produktem především na rekonstrukce a modernizace, kde hrají nezastupitelnou roli. „Největší nárůst zájmu vidíme právě při financování rekonstrukcí a modernizací. Na novou kuchyň nebo koupelnu nemá smysl brát si hypotéku a částka z průměrného spotřebitelského úvěru nestačí, sazby spotřebitelských úvěrů jsou navíc výrazně vyšší,“ uzavřel Vladimír Staňura.

Pro srovnání, zatímco podle statistik ČNB dosáhla průměrná výše úrokové sazby u nových úvěrů ze stavebního spoření v lednu 3,87 %, průměrná výše spotřebitelských úvěrů se zastavila na 11,71 %.

Pozn.: Statistiky ČNB nezahrnují všechny úvěry ze stavebního spoření, poskytují ale dostatečný orientační nástroj pro srovnání a vyhodnocení trendu vývoje.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS více než 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).