Úvěry ze stavebního spoření jsou historicky nejlevnější, průměr poprvé pod 4 procenty

Praha, 7. října 2015 Úrokové sazby úvěrů ze stavebního spoření i nadále klesají a jsou na historicky nejnižších úrovních. Podle statistik ČNB průměrná úroková míra všech poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření v létě poprvé za dobu měření dat klesla pod 4 procenta. Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) prodlužuje akci zvýhodněných úvěrů ze sazbou od 1,9 %.

Úvěry ze stavebního spoření jsou historicky nejlevnější. Podle statistik České národní banky klesla v létě průměrná úroková sazba celkového portfolia všech poskytnutých úvěrů a překlenovacích úvěrů ze stavebního spoření poprvé v historii měření dat pod 4 procenta, když v srpnu dosáhla 3,95 % a v červenci 3,88 %. „Nízké úrokové sazby se odrážejí v nárůstu zájmu o úvěrování, my jsme za prvních devět měsíců roku meziročně zvýšili objem poskytnutých úvěrů o 7 procent,“ uvedl místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Půjčky ze stavebního spoření jsou podle řady průzkumů nejvíce využívané především na rekonstrukce a modernizace bydlení. „Oproti spotřebitelským úvěrům jsou úvěry ze stavebního spoření až 3x levnější, podle stejné statistiky ČNB je průměrná úroková sazba spotřebitelských úvěrů na úrovni 12,6 procenta,“ vysvětlil Manfred Koller.

Uvedená průměrná sazba se týká všech aktuálně poskytnutých úvěrů, u nových půjček jsou sazby ještě nižší. ČMSS aktuálně nabízí u překlenovacích úvěrů nejnižší dostupnou sazbu 1,9 %. „Vnímáme velký zájem klientů o podobně výhodné úvěry, proto jsme nabídku zvýhodněných půjček prodloužili do 23. října,“ dodal Manfred Koller.

Podle nedávného průzkumu ČMSS chystá velká část českých domácností v blízké době rekonstrukci svého bydlení. Tu chtějí financovat převážně z vlastních úspor, pokud se rozhodnou i pro úvěr, míří nejčastěji do stavebních spořitelen. Úvěr od stavební spořitelny volí 26 % dotázaných, spotřebitelskou půjčku by si vzalo jen 17 % a hypotéku 11 % klientů.

TISKOVÁ ZPRÁVA KE STAŽENÍ (PDF)