Více než tři čtvrtiny Čechů bydlí ve svém. Zájem o nájem klesá

Praha, 8. 4. 2014 – Zhruba 80 % – takový je podíl bydlení v osobním vlastnictví v České republice. Obdobný trend je i v ostatních východoevropských zemích. Na prvním místě pomyslného žebříčku osobního vlastnictví se nachází Rumunsko, jehož obyvatelé žijí z více jak 90 % ve vlastním. Společně se zvyšujícím se podílem osobního vlastnictví roste i míra zodpovědnosti obyvatel za obnovu zastarávajícího bytového fondu. Mnozí ale nemají na požadované úpravy dostatek peněz. Češi mají v tomto ohledu velkou výhodu, že mohou využívat úvěr ze stavebního spoření.

Nájemní bydlení v České republice historicky klesá. Důkazem jsou statistiky. Ještě v roce 1980 počet nájemních bytů přesahoval hranici 40 %. O více než 30 let později trh nájemního bydlení poklesl o polovinu, a tak se nelze divit, že v současnosti roste zájem o renovace vlastních domovů. „Celou situaci na českém trhu bydlení je nutné vnímat v širším kontextu. V České republice je nyní 22 % bytů postavených před koncem druhé světové války. Tento počet převyšuje množství bytů postavených po roce 1990 o zhruba 5 %. Z toho je patrné, že domácnosti kvůli zastarávání bytového fondu musí stále více přemýšlet o nutné rekonstrukci,“ komentuje vývoj Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB.

O relativně špatném stavu bytů hovoří fakt, že 13 % z nich nemá ústřední topení nebo plné sociální vybavení, popřípadě obojí. Mnohé domácnosti ale mají hluboko do kapsy a bohužel na potřebnou obnovu jim už nezbývají peníze. Na trhu existují řešení, ať už oblíbené hypoteční úvěry nebo úvěry ze stavebního spoření. Na stavebním spoření klienti oceňují zejména fixní a příznivé úrokové sazby, mohou si sami zvolit dobu splácení, výši splátky, nebo zda chtějí půjčku splatit dříve. V neposlední řadě mají samozřejmě možnost odepsat si zaplacené úroky z úvěru z daňového základu pro výpočet daně z příjmu.

Stáhnout tiskovou zprávu (PDF)