Výrazný milník v historii ČMSS: 1 milion úvěrových smluv

Praha, 28. ledna 2015 – V roce 2014 Českomoravská stavební spořitelna znovu potvrdila své vedoucí postavení na trhu stavebního spoření a financování bydlení.

ČMSS dosáhla nového rekordního tržního podílu v poskytnutých úvěrech

• Dvouciferný procentní nárůst v počtu smluv stavebního spoření
  • Rekordní tržní podíl v úvěrech
  • ČMSS největší poskytovatel financování bydlení v ČR: milion úvěrových smluv

V nových smlouvách zaznamenala ČMSS dvouciferný nárůst

Ve všech sledovaných ukazatelích v oblasti nových smluv o stavebním spoření zaznamenala ČMSS výrazný nárůst. Podstatně zvýšila svůj tržní podíl jak v počtu smluv, tak v celkové cílové částce.

Za dvanáct měsíců roku 2014 uzavřela ČMSS, lídr trhu, nové smlouvy o stavebním spoření v objemu 88,9 miliardy korun. Meziroční nárůst v cílových částkách tedy činil 1,8 %. Celkově uzavřela Českomoravská stavební spořitelna 227 778 nových smluv včetně zvýšení cílové částky u smluv stávajících, což činí v meziročním srovnání nárůst o 14,8 %. Podle kvalifikovaných odhadů dosáhla v roce 2014 ČMSS v počtu uzavřených smluv tržního podílu 37,1 procent a v celkové cílové částce uzavřených smluv tržního podílu 47,4 procent. Stavební spoření nabízí stále jednu z nejlepších forem spoření a to v době nízkých úroků na spořicích účtech.

„ČMSS v roce 2014 potvrdila svoji pozici lídra na trhu a významně zvýšila svůj tržní podíl v oblasti jak počtu smluv o stavebním spoření (plus 4,6 %), tak v objemech cílových částek (plus 5,4 %)“, zdůraznil Manfred Koller, místopředseda představenstva ČMSS.

Tahounem v oblasti financování bydlení byla Liška

Podle kvalifikovaných odhadů tržní podíl ČMSS v objemu financování bydlení za rok 2014 dosáhl rekordní výše v historii ČMSS 61,5 procenta. Vysoký tržní podíl za předchozí rok tak dokázala ještě zvýšit o půl procentního bodu. Během dvanácti měsíců roku 2014 poskytla Liška svým klientům

na bytové potřeby 32 580 překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření v celkovém objemu
23 miliard korun.

Roku 2014 dominovaly nízké úrokové sazby na trhu, zejména u hypoték.

Klienti ČMSS měli největší zájem o úvěry na rekonstrukce a modernizace bytů a domů (počet těchto úvěrů stoupl o 30 %), následovaný koupí stávajícího bydlení.

ČMSS největším hráčem na trhu bydlení v ČR: milion úvěrových smluv

Milion úvěrových smluv, tolik uzavřela ČMSS za celou svoji existenci a svým klientům jejich prostřednictvím poskytla 342 miliard na financování bydlení.  Žádná jiná instituce v ČR nedosáhla tohoto výkonu. Každý třetí úvěr na bydlení (včetně hypotečních úvěrů) poskytla ČMSS.

Největší díl tvořily úvěry na rekonstrukce a modernizace, a to 44 %. V oblasti objemu směřovalo nejvíce prostředků na nákup domu či bytu (37 %).

Bydlení jako investice do budoucna

Podle expertů se v roce 2015 očekává pozitivní vývoj většiny hlavních makroenomických ukazatelů, což vytváří dobrý základ pro další rozvoj v oblasti stavebního spoření a financování bydlení. Dochází rovněž k růstu stavebnictví a oživení bytové výstavby. Po cenovém propadu bytů v posledních letech se zvedá cena především malometrážních bytů, největší zájem je o startovací byty. Jako vhodnou investici

do budoucna považuje bydlení téměř 76 procent obyvatel. Vladimír Staňura, předseda představenstva ČMSS, k tomu dodává: „Stavební spoření je považováno za velmi vhodný instrument pro rekonstrukce a modernizace. Tato oblast zůstává stěžejním pilířem činností v oblasti financování bydlení pomocí stavebního spoření.“ Podle výzkumu agentury Mindshare (2014) by více jak 55 procent respondentů využilo úvěr ze stavebního spoření pro financování rekonstrukce. Nejčastěji by lidé volili z finančních institucí právě Českomoravskou stavební spořitelnu (31 procent). Přes 63 procent obyvatel České republiky plánuje nějakou rekonstrukci bydlení. Nejčastěji se modernizují kuchyně a koupelny.

Smlouvu o stavebním spoření od Lišky včetně úvěru mohou zájemci vyřídit na všech místech obchodní sítě ČMSS. Jejím základem a nosným pilířem je 2200 zkušených finančních poradců ČMSS, kteří jsou připraveni poskytnout poradenský servis v místě a termínu dle přání a možností každého klienta. Seznam poradců s jejich přesnou lokací nalezne klient na stránkách www.cmss-oz.cz.

Stáhnout tiskovou zprávu (PDF)