Zájem o úvěry ČMSS do března vzrostl o 52 procent

Praha, 5. dubna 2017 Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) v 1. čtvrtletí zvýšila prodej úvěrů o 52 procent. Roste především zájem o malé úvěry na rekonstrukce a modernizace. Za nárůstem zájmu je především vylepšení úvěrové nabídky z loňského léta a rekordně nízké úrokové sazby. Zájem o úvěry by měl růst po celý rok 2017.

Českomoravská stavební spořitelna v 1. čtvrtletí poskytla úvěry v celkovém objemu 6,4 miliardy korun. Oproti stejnému období roku 2016 to představuje nárůst o 52 procent. „Výrazně posilujeme pozici především mezi malými úvěry do 1 milionu korun na rekonstrukce a modernizace. Na novou kuchyň či koupelnu si klienti neberou hypotéky a spotřebitelské úvěry jsou zbytečně drahé. Proto je pro klienty stavební spořitelna první volbou,“ komentoval nárůsty prodejů místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Do března tak ČMSS poskytla 7854 úvěrů a průměrná výše úvěru tak přesahuje 800 tisíc korun. „V loňském druhém pololetí jsme představili řadu úprav našich úvěrů, např. jsme upravili úrokové sazby či navýšili maximální výši nezajištěného úvěru až na 900 tisíc korun. Tyto změny se okamžitě projevily v nárůstu zájmu, který pokračuje i na začátku letošního roku,“ dodal Manfred Koller.

K nárůstu zájmu přispívají i rekordně nízké úrokové sazby. Průměrná úroková sazba úvěrů ze stavebního spoření dosáhla podle statistik ČNB v lednu hranice 3,41 %, což je o téměř půl procentního bodu méně než o rok dříve.

Pozitivní je i výhled pro celý letošní rok. „Očekáváme, že zájem o úvěry bude pokračovat po celý letošní rok a meziročně tak chceme poskytnout více úvěrů než loni. Stavební spořitelny přitom loni poskytly nejvíce úvěrů za posledních 5 let, tento výsledek by letos měl být ještě překonán,“ uzavřel Manfred Koller.

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 5,6 milionu smluv. ČMSS v roce 2015 jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, téměř každý čtvrtý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS zhruba 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).